Print
свободната сцена на фокус

Материалът е изготвен с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура"

 

 

Драматургията като практика в творческия процес

 

Представяме ви видео публикация на презентацията на книгата "The Practice of Dramaturgy. Working on Actions in Performance" (изд. Valiz 2016, Холандия) и дискусия с Константина Георгелу и Данае Теодориду - част от авторовия и съставителския екип. Тя се проведе на 24 април 2018 г. в Гьоте-институт България като част от образователната платформата "Teach back/ Без дистанция" в рамките на 11. Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" в София.

Read more...
 
Print
свободната сцена на фокус

Материалът е изготвен с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура"

 

БЪЛГАРСКА ТАНЦОВА ПЛАТФОРМА

Иво Димчев в "Avoiding deLIFEath", сн. Стефан Галибов

Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ включи за първи път в своето 11-о издание тази година и Българска танцова платформа. Тя представи 13 продукции на танцови артисти от последните три години и бе посетена от близо от специално поканени международни гости – програматори на фестивали, представители на танцови центрове и организации и критици. Ето как видя платформата една от утвърдените авторки в унгарската театрална критика Андреа Радаи.

Read more...
 
Print

 

свободната сцена на фокус

Материалът е изготвен с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура"

Афективни пространства/Пространствени афекции: По полетата между HYSTER и Зън зън злосторниците

 

През изминаващия сезон театралният практик Младен Алексиев представи две свои нови представления - авторския спектакъл "HYSTER" и "Зън зън злосторниците" от Керил Чърчил. Предлагаме ви едно по-философично тяхно осмисляне от Паула Ангелова. 

Read more...
 
Print

 

Християн Бакалов:

Изкуството като колективен ритуал

 

 

 PURE" на Християн Бакалов e aртистичен експеримент, който съчетава визуалнo изкуство, движенчески театър и пърформанс. Той може да се определи като перформативна имерсивна, или “потапяща”, инсталация, в която зрителят участва единствено със своите сетива и е поведен в една разходка на грижовен, топъл и изпълнен със съпричастие контакт. Точно във времето на неговото протичане “се реализира връзката между “Аз” и “Другия”, която може да бъде само и единствено ЧИСТА/ PURE”, казва Християн Бакалов, автор на концепцията. От 2014 г. Християн развива специален интерес към възможностите за друг начин на взаимодействие между изпълнител и зрител. Така достига до разработване на трилогията имерсивни, или "потапящи инсталации" “ETERNIA”. Тя се развива в процес и различни части от нея вече са осъществени в Брюксел, Венеция, Белград, София, Париж, a в началото на юни беше част и от международната селекция на театралния фестивал "Варненско лято". Дни преди поредното представяне на PURE в София в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, вижте какво разказва Християн Бакалов за това впускане в света на сетивата. 

Read more...
 
Print

 

Извънредностите на АНТИСТАТИК 2018

  "Хабитат", Ури Шафир (Израел), сн. Стефан Галибов

Между 20 и 30 април Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" суверенно обяви „извънредно положение“ по повод своето 11-то издание в София. По принцип всеки фестивал представлява вид „извънредно положение“, доколкото изменя обичайния ритъм на случвания, създава кратковременно интензивно поле за срещи и обмен на хора и идеи, зарежда средата с едно особено усещане за пораждане на нещо ново, което впоследствие или реализира по различни логики своя потенциал, или просто изчезва. Организаторите на „Антистатик“ едва ли не с перформативен жест въведоха „извънредното положение“ в смисъл на временно отпадане на обичайните правила, заменени от законите на съвременното изкуство. За това как проработиха те и достигнаха ли степен на извънредност, пише Ангелина Георгиева.

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 Next > End >>

Page 1 of 5
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 Bulgaria License.