Print

 свободната сцена на фокус

ТЕАТЪРЪТ КАТО ПРЕЖИВЯВАНЕ НА ВЪЗПРИЯТИЯТА

©Wonge Bergmann

 

 Немският композитор и режисьор Хайнер Гьобелс (р. 1952) е от най-значимите новатори в съвременната музикална и театрална сцена. Сред емблематичните му представления са "Ou bien le débarquement désastreux" (Или злополучно приземяване), "Schwarz auf Weiss" (Черно на бяло), създадено с 18 музиканта от Ensemble Modern, "Max Black" (Макс Блек), "Hashirigaki" (Хаширигаки) по текстове на Гертруд Стайн, Eraritjaritjaka, представлението без актьори "Stifters Dinge" (Нещата на Щифтер) с отправна точка литературата на писателя Алберт Щифтер и др. Между 2012-2014 г. Гьобелс е артистичен директор на Рурското триенале Ruhrtriennale за изкуства в Германия. От 1999 г. той преподава в Института за приложно театрознание към Университета в Гисен. Хайнер Гьобелс беше специален гост на седмото издание на АСТ Фестивала за свободен театър, което се проведе между 11-17 ноември в София. Представяме ви интервю с него на Ангелина Георгиева.

Read more...
 
Print

 

 свободната сцена на фокус

Материалът е изготвен с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура"

 

Разговор с журито на българската селекция на АСТ Фестивал за свободен театър 2017

Рубриката ни "Свободната сцена на фокус" преминава и във видео формат. Първият ни влог е посветен на дискусия с журито на българската селекция на седмото издание на АСТ Фестивала за свободен театър (actfest.org). Какви са мотивите за избора на осемте заглавия, с които българската свободна сцена се представя на фестивала? Какви тенденции и идеи се разчитат зад тях? Какви са актуалните въпроси пред свободната сцена днес и в какви посоки можем да търсим решенията?

Read more...
 
Print

ДНК-ПРОСТРАНСТВО ЗА СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС: съзидателен процес на взаимно вдъхновение и изграждане

 

ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс и неговият артистичен директор Мира Тодорова получиха наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата за 2017 г. в категорията "Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства". За това как се изграждат структури за съвременни изкуства, за изминатия път на ДНК от основаването му в края на 2015 г. досега и за визиите, идеите и ценностите, зад които пространството застава, разказва Мира Тодорова в интервю на Елена Ангелова за „Литературен вестник“.

Read more...
 
Print

ДА СЕ ПРЕВЪРНЕШ В САМОТО СЛУЧВАНЕ

 

Концертът-пърформанс "Songs from My Shows" на Иво Димчев го отведе през последната година на фестивали из Северна и Южна Америка, както и Европа. В него той събира над петнайсет  песни от неговите представления, както и самостоятелни композиции, които изпълнява заедно с пианиста Димитър Горчаков. Изключителната интерпретация на Димчев на мелодиите, на театралността и физикалността на пеенето, неговите  вокални възможности и игра с персоната, която си създава, правят този концерт-пърформанс завършено артистично произведение. Той беше част и от шоукейса на 25-ия международен театрален фестивал "Варненско лято". Представяме ви интервю с Иво Димчев на Емилия Тончева.  

 

Read more...
 
Print

ЗА ТЕЛЕСНИЯ СВЯТ НА ЖЕЛАНИЯТА

Движенческият пърформанс "Голем" - идея и режисура Анна Данкова, привлече вниманието към себе си като едно от най-оригиналните представления от вече изминаващия театрален сезон. След като се представи в рамките на АСТ Фестивала за свободен театър през м. ноември 2016 и получи номинация за Наградата "Икар" 2017, "Голем" стана част и от програмата "Шоукейс" на 25-ия Международен театрален фестивал "Варненско лято". Представяме ви част от творческия екип на представлението в интервю на Елена Ангелова.  

Read more...
 
Print

Ирина Йонеску: Мисията на Фестивала за независим театър „Undercloud“ е да насърчава иновативния език и експериментите в театъра

Между 22 – 31 август 2015 в Букурещ (Румъния) се случи 8-мото издание на Фестивала за независим театър „Undercloud. Албена Тагарева се срещна с неговия програматор Ирина Йонеску, за да й разкаже за пътя на утвърждаване на фестивала от 2008 г. насам, за това как развива местната артистична сцена и своите публики и как се стреми да играе по-активна роля за европейския независим театър.

Read more...
 
Print

свободната сцена на фокус

 

ИВО ДИМЧЕВ И НЕИСТОВОТО ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ПОЧУВСТВАШ НА МЯСТО, НА КОЕТО НЕ СИ БИЛ ПРЕДИ 

 

                              сн. "Опервил"/ Иво Димчев

 

„Интересувам се от физическата сила на музиката и от мелодията на мускулите ми”, е споделял хореографът и изпълнител Иво Димчев за специалното значение на музиката в неговите пърформанси. В тях тя се превръща във физическо усилие, в ексцес на физикалността, в сюрреално преживяване. И никак не изглежда изненадващо, че той решава да посвети едно от последните си представления на експеримент със собствената си представа за операта, в който въвлича и младите певци Пламена Гиргинова и Николайн Войнов, както и музиканта Стефан Христов, познат от клубната сцена като Mr. Smiff. Премиерата на “Опервил” се състоя на фестивала Performatik на Kaaitheater в Брюксел, като бе включено и в програмата Шоукейс на Международния театрален фестивал “Варненско лято” 2015. Представяме ме ви интервю на Елена Ангелова с Иво Димчев специално за “Опервил”.

 

 

Read more...
 
Print

   свободната сцена на фокус

Въпросът за избора: разговор по повод IV АСТ Фестивал за свободен театър 

 Между 16 – 19 октомври в София се случват две от дългоочакваните тази година събития за независимата театрална и танцова сцена - пленарната среща на международната мрежа за изпълнителски изкуства IETM и четвъртото издание на АСТ Фестивала за свободен театър, който тази година ще е част от артистичната й програма. За първи път за съставяне на неговата селекция бе поканен външен селекторски екип - Калина Вагенщайн (арт мениджър, Фондация „Арт Офис”), Ангелина Георгиева (театрален и танцов критик), Веселин Димов (режисьор, председател на Асоциация за свободен театър), Цветелина Йосифова (арт мениджър, директор на Център за култура и дебат „Червената къща”) и Христо Станкушев (архитект). Те изгледаха 45 заявки за участие, получени в отговор на отворена покана за кандидатстване. От тях трябваше да изберат 16 заглавия. Предлагаме ви един разговор между членовене на селекторския екип за това какво ги водеше в избора, как се случи той и какви процеси в независимата сцена станаха в него видими според тях.
Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 Next > End >>

Page 1 of 6
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 Bulgaria License.