Print

ДНК-ПРОСТРАНСТВО ЗА СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС: съзидателен процес на взаимно вдъхновение и изграждане

 

ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс и неговият артистичен директор Мира Тодорова получиха наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата за 2017 г. в категорията "Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства". За това как се изграждат структури за съвременни изкуства, за изминатия път на ДНК от основаването му в края на 2015 г. досега и за визиите, идеите и ценностите, зад които пространството застава, разказва Мира Тодорова в интервю на Елена Ангелова за „Литературен вестник“.

Read more...
 
Print

ДА СЕ ПРЕВЪРНЕШ В САМОТО СЛУЧВАНЕ

 

Концертът-пърформанс "Songs from My Shows" на Иво Димчев го отведе през последната година на фестивали из Северна и Южна Америка, както и Европа. В него той събира над петнайсет  песни от неговите представления, както и самостоятелни композиции, които изпълнява заедно с пианиста Димитър Горчаков. Изключителната интерпретация на Димчев на мелодиите, на театралността и физикалността на пеенето, неговите  вокални възможности и игра с персоната, която си създава, правят този концерт-пърформанс завършено артистично произведение. Той беше част и от шоукейса на 25-ия международен театрален фестивал "Варненско лято". Представяме ви интервю с Иво Димчев на Емилия Тончева.  

 

Read more...
 
Print

ЗА ТЕЛЕСНИЯ СВЯТ НА ЖЕЛАНИЯТА

Движенческият пърформанс "Голем" - идея и режисура Анна Данкова, привлече вниманието към себе си като едно от най-оригиналните представления от вече изминаващия театрален сезон. След като се представи в рамките на АСТ Фестивала за свободен театър през м. ноември 2016 и получи номинация за Наградата "Икар" 2017, "Голем" стана част и от програмата "Шоукейс" на 25-ия Международен театрален фестивал "Варненско лято". Представяме ви част от творческия екип на представлението в интервю на Елена Ангелова.  

Read more...
 
Print

Ирина Йонеску: Мисията на Фестивала за независим театър „Undercloud“ е да насърчава иновативния език и експериментите в театъра

Между 22 – 31 август 2015 в Букурещ (Румъния) се случи 8-мото издание на Фестивала за независим театър „Undercloud. Албена Тагарева се срещна с неговия програматор Ирина Йонеску, за да й разкаже за пътя на утвърждаване на фестивала от 2008 г. насам, за това как развива местната артистична сцена и своите публики и как се стреми да играе по-активна роля за европейския независим театър.

Read more...
 
Print

свободната сцена на фокус

 

 

ИВО ДИМЧЕВ И НЕИСТОВОТО ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ПОЧУВСТВАШ НА МЯСТО, НА КОЕТО НЕ СИ БИЛ ПРЕДИ 

 

 сн. "Опервил"/ Иво Димчев

 

„Интересувам се от физическата сила на музиката и от мелодията на мускулите ми”, е споделял хореографът и изпълнител Иво Димчев за специалното значение на музиката в неговите пърформанси. В тях тя се превръща във физическо усилие, в ексцес на физикалността, в сюрреално преживяване. И никак не изглежда изненадващо, че той решава да посвети едно от последните си представления на експеримент със собствената си представа за операта, в който въвлича и младите певци Пламена Гиргинова и Николайн Войнов, както и музиканта Стефан Христов, познат от клубната сцена като Mr. Smiff. Премиерата на “Опервил” се състоя на фестивала Performatik на Kaaitheater в Брюксел, като бе включено и в програмата Шоукейс на Международния театрален фестивал “Варненско лято” 2015. Представяме ме ви интервю на Елена Ангелова с Иво Димчев специално за “Опервил”.

 

Read more...
 
Print

   свободната сцена на фокус

Въпросът за избора: разговор по повод IV АСТ Фестивал за свободен театър 

 Между 16 – 19 октомври в София се случват две от дългоочакваните тази година събития за независимата театрална и танцова сцена - пленарната среща на международната мрежа за изпълнителски изкуства IETM и четвъртото издание на АСТ Фестивала за свободен театър, който тази година ще е част от артистичната й програма. За първи път за съставяне на неговата селекция бе поканен външен селекторски екип - Калина Вагенщайн (арт мениджър, Фондация „Арт Офис”), Ангелина Георгиева (театрален и танцов критик), Веселин Димов (режисьор, председател на Асоциация за свободен театър), Цветелина Йосифова (арт мениджър, директор на Център за култура и дебат „Червената къща”) и Христо Станкушев (архитект). Те изгледаха 45 заявки за участие, получени в отговор на отворена покана за кандидатстване. От тях трябваше да изберат 16 заглавия. Предлагаме ви един разговор между членовене на селекторския екип за това какво ги водеше в избора, как се случи той и какви процеси в независимата сцена станаха в него видими според тях.
Read more...
 
Print

  Джаред Градингер и Ангела Шубот: Вместо какво са те

  photo: Zhou Fengran

 

На 8 април Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" представя в София физическия пърформанс "Вместо какво са те". Това е първата съвместна продукция на американеца Джаред Градингер, който вече от двайсет години е установен в Берлин, и на германката Ангела Шубот. Още с премиерата си в немската столица тя привклече вниманието и не само влезе в програмите на представителни фестивали, но и предизвика нестихващи дискусии в артистичните и академични среди. Причината за големия интерес към Шубот/Градингер е крайната физическа практика, която разработват.  Във "Вместо какво са те" тя достига до най-основното - до дишането. То предизвиква движението, то създава  форми на живеене. Една игра със собствените граници, игра на форми на съществуване и на кодирани представи, които една след друга се рушат във възприятията ни, докато те дишат, а ние, дишайки заедно с тях, гледаме. Как и защо се случва всичко това, Джаред Градингер и Ангела Шубот разказват в интервю на Елена Ангелова.  

Read more...
 
Print

Бернд Кнапе: Когато не знаеш какво следва

 

Бернд Кнапе (Германия) е художник, музикант и архитект, а от няколко години е силно въвлечен в контактната импровизация, която и преподава. Участвал е в много тренинги, фестивали и уъркшопи в Европа и е силно повлиян от Естер Гал, Рей Чънг, Алито Алеси и др. Елена Ангелова се включи в неговия уъркшоп в София (14 – 16 февруари, „Студентина”) и използва възможността да му зададе няколко въпроса.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 Next > End >>

Page 1 of 6
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 Bulgaria License.