Print

свободната сцена на фокус

 Материалът е изготвен с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" 

 

 

MOVING BODY 2017, или за предизвикателствата и хоризонта в сферата на съвременните форми на изпълнителски изкуства във Варна

 

Moving Body, или„Движещото се тяло“, е образователна платформа в сферата на съвременния танц във Варна. Нейното второ издание това лято включи преподаватели от България, Израел, Испания и Русия, както и участници от различни възрасти и краища на България. Но Moving Body е и нещо повече. Платформата веднага ни привлече интереса като една от силните независими инициативи извън София, която насочва усилия за създаване на контекст за съвременния танц във Варна. И най-вече с подхода на нейните организатори - танцьора и хореограф Искра Проданова и културния специалист Светлозара Христова, която стои и зад фестивала „РАДАР Отвъд музиката“. Помолихме Светлозара да разкаже повече.

Read more...
 
Print

ХОРЕОГРАФИЯТА КАТО ОТКРОВЕНИЕ

Второто издание на танцовия фестивал Етюди и приятели" на Фондация "Етюд", което се проведе в края на юни в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, представи премиерата на новото соло на Галина Борисова „Тук долу всички люляци умират“. За него пише Ангелина Георгиева.

 

Read more...
 
Print

ЛЪВКРАФТ

Един от отличителните ефекти от театъра на Ани Васева и артистичния колектив Метеор" е концентрираният интерес, който предизвиква сред университетската хуманитаристка общност. Представяме рефлексиите на културолога Моника Вакарелова върху най-новата премиера на „Метеор“ – представлението-лекция за Хауърд Филипс Лъвкрафт със заглавието "Лъвкрафт" на сцената на Дома на киното.

Read more...
 
Print

ОЧИ В ОЧИ

 ©M.Jeanson

ДНК-Пространство за съвременен танц и пърформанс в НДК откри на 11 октомври новия си сезон с дискретния чар на танцовата продукция „ifeel2” (Швейцария) на изтъкнатия съвременен хореограф Марко Беретини в програмата „Мигриращото тяло”. Ангелина Георгиева споделя размисли и впечатления. 

Read more...
 
Print

 

 ТВЪРДА ЛИ Е МЕКАТА МАТЕРИЯ

 
                               

Самото споменаване на имената от екипа на спектакъла „Гóлем", чиято премиера се състоя на 15 октомври в ДНК-Пространство за съвременен танц в София, създаде предусещането за нещо специално, още преди да сме видели самото представление. Режисьорката Анна Данкова дълго държи публиката в напрежение, тъй като нейната задълбочена работа отнема време и премиерите й са през няколко години. Но чакането си заслужава, пише Ани Васева.

Read more...
 
Print

АСТ Фестивал за свободен театър 2015: обратна връзка

 act fest

Петото издание на АСТ Фестивала за свободен театър измина между 19 - 22 ноември 2015 в София. Обикновено в цикъла на живота на една организация нейната петгодишнина се натоварва с очаквания да осъществи преход от период на изграждане към период на съзряване, указвайки и евентуални потребности за обновление, пише Ангелина Георгиева в своята обратна връзка.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 1 of 16
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 Bulgaria License.